ACP TURN 78

...pentru informarea dvs.

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Home Rezistenta seismica Riscul seismic

Pericol iminent de cutremur !

Email

S-a incarcat Vrancea ! Risc ridcat de cutremur !

 Seismologii avertizează că zona cea mai periculoasă seismic din România a acumulat foarte multă energie.
Vrancea, epicentrul cutremurelor din România, se zguduie aproape în fiecare zi. Tremuratul des al pământului i-a determinat pe mulţi să se teamă că anul acesta sau în viitorul apropiat s-ar putea produce un mare cutremur. Specialiştii în seismologie nu se aventurează să facă predicţii, însă spun că o mişcare telurică de proporţiile celei din 4 martie 1977 poate avea loc chiar şi anul acesta.
„Este o zonă activă, acum este destul de încărcată tectonic. Este capabilă să producă şi cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter”, a explicat directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
În opinia acestuia, o problemă majoră va fi în Bucureşti, din cauză imobilelor cu risc seismic ridicat. „Nu poţi să iei măsuri de prevenţie cum trebuie până nu reabilitezi clădirile cu risc seismic. Am discutat cu primarul general Sorin Oprescu şi cu alţi specialişti despre treaba aceasta. Degeaba educi oamenii cum să se comporte în caz de cutremur şi le oferi materiale de protecţie dacă o să cadă casa pe ei. Atunci când ştie că este casa solidă, ştie cum să acţioneze. Dacă nu, degeaba se pune sub tocul de la uşă, că va cădea acesta peste el”, a mai adăugat directorul.
„În ultimii 300 de ani au avut loc şase mari cutremure de adâncime, soldate cu morţi şi mari pagube materiale. Între ele au fost seisme de suprafaţă. În `77 a fost de adâncime, iar în `86, de suprafaţă. Din studiile specialiştilor de până cum, reiese că urmează unul de adâncime”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.
 

George Purcaru, şeful Comisiei Europene de Seismologie, a spus, în urmă cu ceva timp, că ţara noastră va fi lovită curând. „Chiar în 2012”, a declarat Purcaru, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, la sfârşitul anului trecut. La rândul lui, profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului pentru Fizică a Pământului, spune că un cutremur vrâncean cu magnitudinea cuprinsă între 6 şi 7.00 magnitudine pe scara Richter poate avea loc oricând, dar fără a produce pierderi de vieţi omeneşti.  

„În ultimii 300 de ani au avut loc şase mari cutremure de adâncime, soldate cu morţi şi mari pagube materiale. Între ele au fost seisme de suprafaţă. În `77 a fost de adâncime, iar în `86, de suprafaţă. Din studiile specialiştilor de până cum, reiese că urmează unul de adâncime”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

„Vrancea este destul de încărcată acum. Ea poate produce un cutremur şi mai mare de 7 grade.”
a declarat Mircea Radulian director INFP.

Harta seismica a Romaniei si a Bucurestiului :

Harta seismica a Romaniei

Harta seismica Bucuresti

 

Legenda:

legenda

. Cu cifre romane este reprezentată acceleraţia pământului în cazul unui seism
.  Cei care locuiesc în zonele colorate cu roşu vor simţi cel mai tare un cutremur pe scara Richter produs în Vrancea.
. Cei din zonele colorate cu portocaliu şi galben vor simţi mai puţin intensitatea seismului.
.  Cei din zonele colorate cu verde şi albastru abia vor percepe seismul.
 

Ce facem în caz de cutremur

  • pentru a putea ieşi cât mai repede dintr-un imobil afectat de cutremur, lângă uşi nu trebuie depozitate aparate casnice;
  • îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi şi canapele şi asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prinderea în perete;
  • în cazul în care seismul vă prinde înapartament, nu alergaţi pe scări, aşezaţi-vă în poziţie „fetală” lângă un mobilier voluminos sau sub un birou sau pat solid;
  • toţi membrii familiei ar trebui să ştie un punct de întâlnire în localitate;
  • din casă nu ar trebui să lipsească un rucsac cu medicamente, pături, haine de schimb, apă potabilă şi alte lucruri necesare. 

 

 

sursa:Evz

 

 
 

Sus

Stiri

Amenzi pentru utilizarea conventiilor civile in locul contractelor de munca

Zece asociaţii de proprietari din Timişoara au de achitat amenzi uriaşe, după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă a descoperit că administratorii şi femeile de serviciu lucrează în baza unor convenţii civile. Cele zece asociaţii trebuie să plăteacă câte 20.000 de lei pentru fiecare administrator şi femeie de serviciu cu care a încheiat o convenţie civilă şi nu un contract de muncă. Citeste